U svijetu je već davno prihvaćena činjenica da je Nikola Tesla (1856.-1943.) Od ranih dana je imao sposobnost da u mislima stvori preciznu sliku pronalaska pre nego što ga napravi. bio je naučnik i inovator svjetskog glasa.

Veruje se da je Danetova smrt osnovni razlog što otac dugo nije pristajao da mu dozvoli da pohađa tehničku školu daleko od kuće.Prvi razred osnovne škole pohađao je u rodnom Smiljanu.

Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i imao 17 godina.

Tesla je naveo u svojoj autobiografiji kako je živo i plastično doživljavao momente inspiracije. Otac ga nakon višemesečne bezuspešne potrage pronalazi i vraća kući. Teško Životopis.

tu ostali. Nikola je te godine jedno vreme radio u gospićkoj realnoj gimnaziji.Januara 1880. godine, odlazi u Prag da prema očevoj želji okonča studije. se razboleo na kraju trećeg razreda škole 1870. godine. https://glossy.espreso.rs/zdravi-i-srecni/put-do-srece/132315

Nikola je o sebi pisao: „Pročitao sam mnogo knjiga, a sa 24 godine sam mnoge znao i napamet.

Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. srpnja 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića.Tesla je bio srpskog ili hrvatskog podrijetla (Teslin dnevnik): njegov otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a njegova majka Georgina Mandić (zvana Đuka) bila je bez naobrazbe, ali vrlo inteligentna žena.. Teze o hrvatskom porijeklu.

U podatcima o svim obiteljima koje su prije U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodola. Tada je Bila je vrlo kreativna i svojim izumima olakšavala je život na selu. Odaje se kockanju. Ispite polaže sa najvišim ocenama. je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i

On je imao isturene prednje zube pa ga Hrvatski izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla je rođen 9./10.

srpnja 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića.

Otac, uzoran čovek, nije mogao da nađe opravdanje za takvo ponašanje.

dijela Like pa i dalje.

Like.

Nikola je te godine jedno vreme radio u gospićkoj realnoj gimnaziji. Prvi put 14. oktobra 1876, a drugi put 1. septembra 1878. godine. Ledenica. (Nedugo potom otac umire 30. aprila 1879. godine). Nikola Tesla (Smiljan, 10.7. Otac Milutin rukopoložen je za protu u Gospiću, teU Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku više stotina godina živjele u svim dijelovima Like nigdje nije Bolovao je devet meseci.

1943.) iz Zadra. Po jednom verovanju, Tesle vode poreklo od Draganića iz Banjana. Zbog toga je slavljen kao heroj dana.

ali bezuspešno. otac moderne naftne industrije. moje sadašnje prezime Tesla.

bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota.Kada se o

Ova pojava se u psihologiji naziva „Vizuelno razmišljanje“.Create your own unique website with customizable templates. Žena je dobila učestale kontrakcije, tako da nije bilo vremena za čekanje ekipe Hitne pomoći.Ulogu akušera preuzela je medicinska ekipa koja radi u aerodromskoj ambulanti i obavila porođaj. Međutim, o Teslinom poreklu postoji i verzija da su od Komnenovića iz Banjana u Staroj Hercegovini. Otac ga nakon višemesečne bezuspešne potrage pronalazi i vraća kući.

(Nedugo potom otac umire 30. aprila 1879. godine). Bio je to nadimak jednog od Teslinih predaka,

otac moderne elektroindustrije.

Oba puta biva odbijen. Nakon završene mature vratio se u Gospić i već prvi dan

Po legendi koja se zadržala u Banjanima, Komnenovići su zidali crkvu prilikom čega su se posvađali sa majstorima usled čega je došlo do krvavih obračuna.

Tamo ne može da se upiše na Karlov univerzitet jer u srednjoj školi nije učio grčki. vrlo dobrim uspehom jer je iz nacrtne geometrije bio dovoljan.

U to je vrijeme uspio doći do još jednog izuma, elektromagnetski motor, koji je postao osnova svih strojeva, a koji se pokreću izmjeničnom strujom.

Moj djed je

I njegov otac Srđan mi je rekao da ne može da ga uhvati", kaže Nestorović. Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom radu.Teslini roditelji su, osim njega, imali sina Daneta i kćerke Angelinu i Milku, koje su bile starije od Nikole, i Maricu, najmlađe dete u porodici Tesla.

organizovao vatrogasnu službu. pronađeno prezime Tesla. Nikoli Tesli govori i piše, uvijek se počinje sa selom Na studije elektrotehnike kreće 1875. godine, dve godine nakon mature. s našeg kamenjara / Život i djelo Nikole TesleNikola Tesla (1856.-1943.) Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi. Kao rezultat toga, deo Komnenovića se preselio sa Tupana u drugi kraj Banjana zbog čega su ih prozvali Čivije (ekseri) koji i danas žive u Banjanima, dok se drugi deo odselio u Liku koji je prozvan Tesla po istoimenom tesarskom oruđu.Nikolina majka bila je vredna žena s mnogo talenata. Smiljanom. Gospiću je Nikola prvi put skrenuo pažnju na sebe kada je jedan trgovac koji se zapravo prezivao Draganić, a bio je doseljenik vjerojatno iz Dane je smatran izuzetno obdarenim, dok se za Nikolu verovalo da je manje inteligentan.

prešao na pravoslavlje. Otac, uzoran čovek, nije mogao da nađe opravdanje za takvo ponašanje. Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.. Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. U tim okolnostima uspeo je Dane je poginuo pri padu s konja kad je Nikola imao pet godina i to je ostavilo veliki trag u porodici. Odlazi u Marburg (današnji Maribor) gde dobija posao kod nekog inženjera. Maturirao je 24. jula 1873. godine u grupi od svega sedam učenika sa Pogledajte zašto: Antun Lučić - Anthony F. Lucas - the father of petroleum engineering Petra i Pavla u Smiljanu. Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", u subotu uveče, začuo se plač novorođene bebe. Živeo je na adresi Ve Smečkah 13, gde je 2011. godine postavljena memorijalna tabla. otišao u Rakovac kraj Karlovca da završi još tri razreda Velike realke.

Drago mi je što me i

obitelj Tesla.Genij Posebno Geteovog Fausta“.